grepton-logo

Mit mond rólunk a ChatGPT, az internet új mesterséges intelligencia sztárja?

Minthogy természetünkből fakadóan érdeklődünk az IT területén lévő újdonságok iránt, mi is beszélgetni kezdtünk a ChatGPT-vel. Aztán arra gondoltunk, megkérdezzük, hogyan lát minket a mesterséges intelligencia. A válasza nem meglepő.
Chatgpt

Mi az a ChatGPT?

openai ChatGPT
Már már természetesnek vennénk, hogy angolul tökéletes a válasz. De magyarul is?

Ugyan még nem tartunk ott a mesterséges intelligenciával, hogy Skynetként uralkodjon az emberiségen (és jó ideig nem is fogunk még ott tartani), mindenképpen szükséges beszélnünk erről a lépcsőfokról, amit az emberiség a valódi mesterséges intellgencia megvalósulásáig kell, hogy meglépjen.

 

Ennek a lépcsőnek a legújabb foka a Microsoft által is erősen támogatott OpenAI nevű cég fejlesztése, a ChatGPT nevű nyelvi modell. A nyelvi modellek leegyszerűsítve olyan számítástechnikai rendszerek, amelyek képesek szövegek értelmezésére és előzetes adatokból új szövegek generálására. Le tudnak fordítani komplex mondatokat, „értelmezik” a számukra beírt szöveget, elemzik annak komplexitását, kijavítják, ha hibás, stb. A nyelvi modell igazából csak egy része az igazi, majdani mesterséges intelligenciának – ám egy igen fonos része, amit most mi magunk is tesztelhetünk és taníthatunk. 

 

A nem rég debütált ChatGPT képes az általunk leírt mondatok, de leginkább kérdések értelmezésére, és azokra adekvát, összetett választ is tud adni. Mondhatnánk, hogy „erre a google aszisztens, vagy a Siri képes volt eddig is (vagy egy Amazon Echo), de nem is tévedhetnénk nagyobbat. Az előbb említett rendszerekkel ugyanis nem tudunk beszélgetni egy témáról, ha kérdezünk tőlük valamit, mindig egy előre generált választ kapunk és nem többet. Ez az új rendszer viszont képes egy hosszú, tartalmas „beszélgetés” végigviteléhez, úgy, hogy emlékszik rá, miről beszéltünk eddig, a megfelelő kontextusba helyezi a kérdéseinket és úgy próbál meg válaszolni, hogy minden kérdésünkre valós és tartalmas választ kapjunk. Jó-jó, de mindez csak angolul működik, nem? Hisz a magyar nyelv sokszor bonyolultabb és az eddigi megoldások nem igazán működtek magyarul. Ismét tévedünk – ugyanis a ChatGPT tökéletesen (na jó, 98%-osan) beszél magyarul.

Mit "gondol" rólunk a ChatGPT?

A következőkben szeretném bemutatni, hogy miről beszélgettünk mi a ChatGPT-vel, és milyen válaszai születtek.  Egyébként a ChatGPT-t bárki kipróbálhatja, egy jó beszélgetéshez nincs más dolgunk, mint ellátogatni a rendszer weboldalára (https://chat.openai.com), regisztrálni az oldalon, és izgulni, hogy tud-e fogadni minket a rendszer, ugyanis manapság elég nagy a szolgáltatás iránt az érdeklődés.

 

Mindazonáltal ha bejutunk, bármilyen témáról beszélhetünk vele, legyen az iskolai tananyag, tőzsde, auószerelés, vagy épp IT. Épp ezért megkérdeztük mi is, mi a véleménye – rólunk.

ChatGPT Grepton
Sok mindent tud, de nem mindent

Rögtön az első kérdésünkre adott válasz majdnem tökéletes. Igazából önmagában is megállja a helyét, de hozzá kell tennünk, hogy nem pusztán szoftverek fejlesztésével, hanem azok bevezetésével, kész szoftverek értékesítésével és egyedi informatikai rendszerek megalkotásával is foglalkozunk. 

Ami az innovációt és az ügyfelek igényeinek maximális kielégítését illeti: ebben teljesen igaza van. Mondanánk, hogy ez egy közérdekű információ, de így, ilyen formában megfogalmazva ez az állítás máshol nem található meg a neten – ezt a modell alkotta meg.

 

A szolgáltatásaink részletezésébe már egy kicsit beletört az a bizonyos digitális bicska – egy jobb felsorolást, csak a rend kedvéért most itt felsorolnék a teljesség igénye nélkül:

 

Üzleti Intelligencia, Adattárház, Big Data – Automatikus adatelemző rendszerek kiépítése, jelentések és kimutatások készítése és adatcsere, interfészek megvalósítása.

 

Csoportmunka és workflow támogatás – Workflow alapú megoldásokkal számos folyamatot tudunk optimalizálni, digitalizálni, például a dokumentumkezelést, ügyfélszolgálatot, számlakezelést, egyébb komplex eljárásrendeket.

 

Microsoft Dynamics 365 – A Microsoft teljes Dynamics portfoliojával foglalkozunk, a CRM és BC bevezetéstől kis- és középvállalatoknál a komplex, nagy vállalatirányító rendszerekig enterprise szinten, sokrétű iparági tapasztalattal.

 

AR/VR megoldások – A fizikai tér kibővítésére és munkafolyamatok, például gyárak és karbantartók munkájának megkönnyítésére.

 

Rendszerintegráció – A legszélesebb körű IT vonatkozású feladatok végrehajtása, rendszerüzemeltetések

 

Webfejlesztés – Portálok és e-kereskedelem támogató rendszerek készítése

openai chatgpt
Ha valamit nem értünk pontosan, kifejti nekünk a választ.

Nem rég írtunk egy cikket a hazai digitalizáció állapotáról, és ez meglehetősen friss téma, ezért rákérdeztünk arra is, szerinte mi hogy állunk a digitalizáció terén, tudunk-e benne segíteni másoknak.

chatgpt openai
Egy fontos tényező kimaradt...

A ChatGPT kihagyott a digitalizációban egy fontos részletet, de ez nem meglepő. Mint tudjuk, az adatbázisa, vagyis a betanulásához nyert információk csak 2021 előtti időkből elérhetőek – pont ebben az évben kezdődött a Grepton fő, kis- és középvállalatok digitalizációját támogató alkalmazáscsomagjának a fejlesztése. Azóta többen sikeresen használják alkalmazásainkat, a SmartOperations csomag egészét vagy valamely alkalmazását a mindennapi munkafolyamataik digitálisra történő átállására. De mivel erről nem tudhatott, nem vethetünk rá követ.

A pozitív megerősítés fontos

A fenti, beszélgetésünk végét jelző válaszba egyszerűen nem tudunk belekötni. És hogy honnan tudhatja mindezt? Alighanem rengeteg online megjelent publikációnkból, korábbi munkáinkból, partnereink oldaláról vett idézetekből – és valószínűleg egy kis általánosítás is van benne, de ami igaz az igaz. De még egy ok, amiért érdemes lehet a feljebb említett szolgáltatásokra minket választani, az a jelmondatunk, miszerint: Valódi Értéket Szállítunk.

Összegzés

A ChatGPT-t használni egy beszélgetés. Nem sokban különbözik a régi chatszobáktól, ahol ismeretlenekkel beszélhettünk, annyi, hogy itt a tárgyaló partner még csak nem is egy gép – „csak” egy hálózat. Már most is nehéz úgy fogalmazni a ChatGPT-vel kapcsolatban, mintha nem egy létező személy lenne, akivel beszélgetünk. És végső soron a technológia célja az ember munkájának és létének a megkönnyítése, legyen az bármilyen módon.

 

Csak remélni tudjuk, hogy mi is több, ehhez hasonlóan izgalmas rendszerrel vagy rendszeren dolgozhatunk a jövőben. Addig is, hogy mivel dolgozunk most, azt a ChatGPT által javasolt módok egyikével kiderítheted:

 

A weboldalon keresztül: a legtöbb információt itt találod rólunk, és bármelyik Érdekel gombra kattintva írhatsz nekünk.

E-mailben: a kapcsolat oldalon található címen várjuk leveledet!

Telefonon: a kapcsolat oldalon feltüntetett telefonszámon várjuk a hívásodat!

Közösségi médiában: elérhetőek vagyunk LinkedIn-en és Facebookon is.

Érdekel!