grepton-logo

A hazai KKV digitalizáció fellendítése – Smart Operations

Az elmúlt évek során KKV-k vezetőivel történt megbeszélések gyakori következtetése volt, hogy a döntéshozók eszköztárából hiányoznak az olyan digitális alkalmazások, amelyek egyszerre gyorsan bevezethetők, könnyen használhatók és a szervezetek alapvető ügyviteli folyamatait támogatják. A Grepton ezért a digitalizáció jegyében fejlesztette ki a Smart Operations alkalmazáscsomagot.
digitalizáció

Európai digitalizáció körkép - Aki kimaradt... az behozhatja a lemaradást!

2022 nyarán jelent meg az Európai Bizottság tavalyi évi DESI jelentése. A DESI a digitális gazdaság és társadalom fejlettségét mérő mutatója, amelyet a Bizottság minden évben vizsgál az EU tagországok körében.  

Magyarország a 2022. évben a 4 kategóriában az összesített 22. helyen végzett a 27 tagország közül, vagyis a digitalizáció a hazai KKV-k körében igen lassan halad. 

európai digitalizációs körkép
Forrás: Európai Bizottság

Ennél súlyosabb megállapítás azonban, hogy kiragadva a digitális technológiák integráltságát, hazánk csak a 25. helyen áll. Ez azt jelenti, hogy a hazai vállalkozások, elsősorban a KKV-k, továbbra sem használják ki megfelelően a digitális technológiát.  

Forrás: Európai Bizottság

A hazai kkv-knak csak egyharmada rendelkezik legalább alapszintű digitális intenzitással – például elektronikus számlázás – szemben az úniós átlaggal, amely 55%.

De az adatgazdálkodás, valamint a felhőszolgáltatások igénybevétele terén is messze elmaradnak a hazai vállalkozások az EU átlagtól.

 

Amint látjuk, különösen a hazai tulajdonú kis- és közepes vállalkozások vannak nemzetközi összehasonlításban nehéz helyzetben. Valóban, a fenti mérőszámok nem csupán azt jelentik, hogy egy nemzetközi összehasonlításban a hazai tulajdonú cégek hogyan szerepelnek. Sokkal súlyosabb probléma, hogy ezek a számok közvetlenül kihatnak a szervezetek versenyképességére, hatékonyságára, valamint a változó körülményekre adott válaszokra.

A digitalizáció ugyan akkor nem csupán egy újabb feladat és felesleges kiadás. Sokkal inkább tekinthetnek rá a cégvezetők úgy, mint egy lehetőségre: lehetőség hatékonyabb működés bevezetésére, lehetőség versenyképesség növelésére, lehetőség adatvezérelt döntéshozatal erősítésére, sőt lehetőség akár a költségek csökkentésére.

Digitalizáció - Hogyan kezdjek neki?

A digitalizáció elsőre talán félelmetes kihívásnak tűnik – de nem az! Tapasztalatból tudjuk, hogy egy hazai kis- és középvállalat digitális átalakítása nem leküzdhetetlen akadály.

A vállalatvezetők és döntéshozók manapság számos lehetőség és opció között válogathatnak ezen a területen.

A nulladik lépés (ez az esetek többségében már rendelkezésre szokott állni) a megfelelő irodai alkalmazáscsomag beszerzése. Erre a legelterjedtebb és legmegbízhatóbb megoldás valamely Microsoft Office alkalmazás csomag bevezetése.

Ennek hiányában bátran vegye fel velünk a kapcsolatot: szakértőink segítenek az igényeit legjobban kiszolgáló Microsoft csomag kiválasztásában, ezt követően a licensz értékesítéstől kezdve, a bevezetésen, testreszabáson, oktatáson át a teljes rendszer üzemeltetéséig a teljes életcikluson át tudjuk Önt támogatni.

A meglévő Microsoft ökoszisztémára tud ráépülni a Smart Operations alkalmazáscsomag. A Smart Operations Microsoft PowerApps alapú, ezáltal a legtöbb elérhető Microsoft csomag lefedi a licensz igényt.

De mi is a Smart Operations alkalmazáscsomag? A Smart Ops a hazai KKV-k digitális felzárkózásának egyik kitűnő eszköze. Segítségével vállalata gyorsan és költséghatékonyan végezheti el a napi működéshez kapcsolódó adminisztrációs, munkaszervezési és egyéb feladatait. A Smart Operations alkalmazások kifejezetten azzal a céllal jöttek létre, hogy a kis- és középvállalatok működését és digitális átalakulását tegyék egyszerűbbé!

A rendszer óriási előnye az alacsony bekerülési költség mellett a könnyű és gyors bevezetése, valamint az egyszerű és intuitív kezelő felülete.

Emellett iparág függetlenül tudja bármely terület és szektor igényeit kiszolgálni.

Érintett területek

A Smart Operations alkalmazáscsomag tartalmaz terület-specifikus, illetve horizontális elemeket is.

A terület-specifikus alkalmazások elsősorban a KKV-k döntéshozóit, IT-, pénzügyi és HR vezetőit célozzák.

Smart Operations alkalmazások a döntéshozók kezében

A Smart Op Feladat alkalmazás kifejezetten KKV-k felsővezetői számára készült magas szintű feladatkiosztó rendszer.

Gyakori kihívás, egy vezetőségi értekezlet alkalmával az ötletelés során előkerülnek témák, feladatok, de a feladatok listázása, kiosztása, illetve a nyomonkövetés nincs végigvíve – így ezek a projektek gyakran elhalnak.

Ezek pontos nyomonkövetésére született a Smart Op Feladat alkalmazás. Egy vezetői értekezlet során felmerülő feladatokat lehet még az értekezlet során rögzíteni, azokhoz felelősöket delegálni és határidőt definiálni. Az adott projekt előrehaladtáról akár asztali gépen, akár mobil eszközön tud az adott döntéshozó informálódni.

A feladat felelőse belépve a saját felületére, listázva látja a rá kiosztott feladatokat, ezek előrehaladtáról valós időben tudja kollégáit tájékoztatni. Így minden érintett tudja követni ezeket a projekteket, probléma esetén az eszkaláció is egyszerűbbé válik.  

Smart Operations appok a HR szolgálatában

HR vezetőként alapvető fontosságú a dolgozók törzsadatainak (név, lakcím, TAJ szám, életkor, gyermekek száma), kompetenciáinak (iskolai végzettség igazolása, nyelvvizsga bizonyítvány másolata, szakmai képesítések, jogosítványok), valamint a szervezeten belül betöltött szerepének (beosztás, csoport tagság, felettes, szervezeti hierarchia) pontos nyilvántartása.

Ezek digitális rögzítését teszi lehetővé a Smart Operations Hierarchia app. A fentieken túl a Hierarchia app teszi lehetővé hiányzás esetén a helyettesítések rendjét is, valamint szervezeti címtárként is funkcionál.

 

A szabadságok, home office rögzítésére alkalmas a Smart Operations Szabadság app.

Az alkalmazás megkönnyíti a munkavállalói szabadságok nyilvántartását, igénylését és jóváhagyását.

Az adminisztrációt megkönnyítendő, az alkalmazásnak van mobil eszközre optimalizált verziója. Így a dolgozók akár menet közben, a kocsiban ülve (szigorúan félreállva) is ki tudják venni az aznapi szabadnapot, ha az előző napon az ügyek lezárása közben erről megfeledkeztek.

 

A munkaidő ráfordítás adminisztrálását, heti vagy havi munkaidő rögzítését könnyíti meg a Smart Op Munkaidő alkalmazás. Az alkalmazásban nem csak napi munkaidő mennyiséget lehet rögzíteni, de egy-egy projekt, műszak vagy feladat alá is lehet munkaidőt könyvelni.

A Munkaidő Nyilvántartó alkalmazás szintén rendelkezik mobil eszközre optimalizált nézettel. Így a kiküldetésben, külső helyszínen dolgozó kolléga is tudja az adott napi munkaidejét utazás közben rögzíteni.

Adminisztrációs folyamatok támogatása

A Smart Op fejlesztői a pénzügyi, ügyviteli területekre is gondoltak. Így került bele a csomagba mind a Smart Op Számla, mind a Smart Op Szerződés.

A Smart Op Számla a bejövő számlák rögzítését és jóváhagyását könnyíti meg. A manuális, excel vagy papír alapú számla feldolgozást végre felválthatja egy könnyen használható, egységes és hatékony eljárást biztosító alkalmazás.

A Smart Op Szerződés egy szerződéskezelő, szerződésnyilvántartó, szerződéstár és kapcsolódó ügykövető alkalmazás. A beérkező szerződések alapján megvalósítható benne az ügytípus felvitele és vállati területhez rendelése, partnerek kezelése: partnertörzs karbantartása, összekapcsolás az ERP rendszerrel, a szolgáltatásteljesítéshez kapcsolódó terméktörzs kezelése, jogosultságkezelés és a kapcsolódó dokumentumok kezelése.

Igénylések kezelése

A Smart Op Eszköz a céges eszközök, berendezések, tárgyalótermek, audio eszközök, munkaállomások, céges flotta igénylését és nyomon követését teszi egyszerűbbé.

A felhasználóknak lehetőségük van megtekinteni az eszközök rendelkezésre állástá, és megigényelni a számukra szükséges eszközt, valamint az igénylés időtartamát. Így a kiadott eszközök nyomon követése is problémamentessé válik.

 

Hasonló elven működik a Smart Op Parkoló. Az alkalmazás legnagyobb előnye, hogy már a parkolóhely foglalás folyamatában egyértelműen láthatjuk a foglalható és szabad helyeket, elkerülve ezzel az ütközéseket. Rövid- és hosszútávú foglalások egyaránt megvalósíthatók. A rendszer használatával a korábban papíron vagy táblázatokban vezetett foglalási naplók válnak végre digitálisan elérhetővé az igénylők és jóváhagyók számára.

A Parkoló appnak készült a mobil eszközre optimalizált nézete is. Így, ha a home office-ból az irodába ritkán bejáró kollégának út közben jut eszébe, hogy az adott napra nem foglalt magának parkolóhelyet, ezt akár menet közben is megteheti.

Érdekel!

Smart Operations - A hazai KKV-k digitalizációjának szolgálatában

Ha érdekli hogyan segíthetünk cége digitalizálásában, vegye fel velünk a kapcsolatot a [email protected] címen keresztül, vagy tekintse meg az alkalmazáscsomag weboldalát.
Ismerje meg