Low coding a 2022-es SmartFactory ConnAction konferencián

A tavalyi év után idén is ellátogattunk a COM-FORTH által szervezett ipar 4.0 tematikájú konferenciájára. Oriana partnerünkkel közösen támogattuk a konferencia létrejöttét, ahol értékes tapasztalatokat szereztünk és osztottunk is meg.
konferencia
Az ipari IoT és az ipar 4.0 az elmúlt évek talán leggyakrabban használt kifejezései az informatika és a gyártás kontextusában. Mégis komoly kihívást jelent a legtöbb hazai gyártóipari vállalatnál a bevezetése – és még csak nem is feltétlenül a pénz az akadály!

Az ipar 4.0 bevezetése egyszerre jelenti technológiai, IT, humánerőforrás és menedzsment feladatok tömkelegét. A kihívások dacára mégis érdemes belevágni, ezért az idei konferenciát is annak szentelték, hogy gyakorlati példák során mutassák meg az ipar 4.0 bevezetéséhez szükséges folyamatokat, miközben megnevezzük, elemezzük és megoldásokat hozunk a felmerülő buktatókra. Legyen szó akár a társosztályok ellenállásáról, a hozzáértő személyzet vagy a technológia ismeretének hiányáról, illetve a megfelelő kivitelező kiválasztásának nehézségeiről. Az egyes előadások keretében nyíltan szembenézünk mindezzel, és már sok ízben bizonyított, gyakorlati javaslatokat adunk e helyzetek megoldására.

Grepton & Oriana - Low coding a konferencián

A Smart Factory ConnAction rendezvényen a tavalyi rendkívül pozitív tapasztalatok alapján partnerünkkel, az Orianaval, a nagy sikerű low coding workflow platform fejlesztőjével közösen jelentünk meg.

Azon résztvevők számára, akiknek a ’low coding – programozást nem igénylőő alkalmazás fejlesztés’, a ’workflow – folyamatvezérlés’ vagy a ’platform – keretrendszer’ kifejezések nem voltak ismerősek, a rendezvény szerdai, nulladik napján délután egy interaktív workshop keretében adtunk választ felmerülő kérdéseikre és beszélgettünk a lehetséges felhasználási esetekről. A kis létszámú, de annál aktívabb közönség Oriana és Grepton kollégáinak „idegenvezetése” mellett ismerkedhetett a rendszerrel.

workshop
Az interaktív workshop során az érdeklődők egy képzeletbeli üzem kommunikációs folyamatát digitalizálták: kódolást nem igénylő eszközökkel “fejlesztettek” egy kommunikációs rendszert vevői és szállítói portállal, az Oriana Low Coding platform elemeire támaszkodva. Rövid elméleti áttekintés után (Mit nevezünk üzleti folyamatnak? Mi is az a Low Coding platform? És a kettő hogyan kapcsolódik össze?), megtekintettek egy “Szállítási határidő változás” folyamatot, annak lépéseit az Oriana platformon vitték végig, sőt változást is eszközöltek a folyamaton.

Csütörtökön, a rendezvény fő napján, plenáris előadáson a gyártást negatívan érintő környezeti hatások csillapításáról az Oriana keretrendszer segítségével témában tartottunk előadást. „Mi történik, ha nem érkezik meg az alapanyag?” „Kit hívjunk fel?” „Honnan tudom, hogy kaptunk-e erre előzetesen bármilyen jelzést?” „Át kell-e ütemeznem a gyártásomat?” „Mit fog szólni hozzá a vevőm?” Ezekre a kérdésekre kerestük a megoldást egy olyan low-coding eszköz felhasználásával, ami lehetővé teszi számunkra, hogy kialakítsunk egy „kommunikációs arénát”, ahol a szereplők prompt információkat oszthatnak meg egymással egy kontrollált környezetben. Hiszen napjainkra hatványozottan igaz: a változás az egyetlen állandó.

A tudástranszferen túl kollégáink az üzleti kapcsolatok építésében is jeleskedtek. Az Oriana – Grepton közös standon egymást érték a megbeszélések, amelyek a fent már bemutatott workflow megoldásokon túlmenően, a Grepton egyéb kompetenciáit is bemutatta. Kiemelt érdeklődés övezte az AR/VR (Kiterjesztett Virtuális Valóság) használatát üzemi környezetben, illetve a technologia nyújtotta lehetőség távoli eszközmenedzsmentjét , üzemeltetés támogatását. Több beszélgetés során felmerült az igény a már kialakított automatikus vagy manuális adatgyűjtési projektek során felgyülemlett adatvagyon hasznosítására. Erre a Grepton adat üzletágának sok éves adatelemzési/üzleti intelligencia tapasztalatára alapoztunk az adott területen. Nagy érdeklődés övezte a Grepton Telephely Menedzsment logisztikai és Energetikai Monitorin megoldását.

A konferencián Gamification keretein belül a legtöbb információt begyűjtő résztvevő hazavihette a konferencia fődíját, ami a Grepton és az Oriana felajánlásának köszönhetően egy sportautós élményvezetés volt – gratulálunk a nyertesnek!

élményvezetés

Reméljük jövőre Önnel is találkozhatunk ezen vagy más konferencián!

Ha érdeklik az Oriana Low-Coding platform lehetőségei, lépjen velünk kapcsolatba!

Reméljük jövőre Önnel is találkozhatunk ezen vagy más konferencián!

Ha érdeklik az Oriana Low-Coding platform lehetőségei, lépjen velünk kapcsolatba!
Kattintson ide